MARSWALKER BLOGJA

MARSWALKER BLOGJA

Katonának indult, iszákos zeneszerző lett belőle

2018. február 25. - marswalker

Alig negyvenkét évet élt, szív- és gerincvelőbénulás vitte el! 

Az 1839-en született híres orosz zeneszerzőt, Mogyeszt Petrovics Muszorgszkijt gyermekkorában főleg nagymamája, Irina pártfogolta, zongorára taníttatta. A nagymama halála után a család Szentpétervárra költözött, ahol apjuk őt és idősebb testvérét, Jevgenyijt zeneiskolába íratta. Később kiváló zenei tehetsége ellenére is Mogyeszt katonaiskolába került. Szerencsére a zenei érdeklődése nem hagyott alább. Sőt! Hiányos zeneelméleti tudása ellenére 17 évesen egy opera megírásával is próbálkozott. 20 évesen leszerelt, ami apja elvesztésének és a lassan kialakuló alkoholfüggőségének is köszönhető volt. Nem sokkal később visszaköltöztek szülőfalujukba, Karjevoba. A végső összeomlást édesanyja halála okozta, 1865-ben. Élete utolsó néhány évében még a barátai is elhagyták a kiváló komponistát. A nyikolajevi kórházban halt meg 1881-ben. 

Főbb művei: Borisz Godunov, Hovanscsina, A szorocsinci vásár, Egy éj a kopár hegyen, B-dúr scherzo, Egy kiállítás képei. 

A bejegyzés trackback címe:

https://marswalker.blog.hu/api/trackback/id/tr8313696350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása